Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Márton-napra meghízik a liba.
A libahús fogyasztása egész Európában elterjedt.Márton-nap környékén sok helyütt és sokféleképpen készítenek libaételeket.A régi,karácsonyt megelőző böjt előtti utolsó nagy lakoma ideje is pont Márton-nap környékére esett.A böjtre készülők ilyenkor még egyszer belaktak,hogy jobban bírják a karácsonyig tartó időszak megpróbáltatásait.
A liba már az ókori Rómában,Apicius idején is kedvelt hús volt,s a zsidó konyha is kifejezetten kedveli.A rómaiak annak idején rájöttek,hogy a liba etetésével befolyásolhatják a húsának ízét,így gyakorta adtak az állatoknak bort,illetve szárított fügét,ezzel készítve elő a minél zamatosabb húsokat.Bárhogyan is,Márton-nap közeledtével a jó húsbab lévő libák asztalra kerülhetnek.Manapság sincs másképp,az újborért és a libáért felelős szent neve napján közeledtével füstölődnek a combok,készül a sólé,és ez a libaevészet ki is tart karácsonyig.
DOBJUK FEL A KERTET A LÉGGÖMBHAGYMA VIRÁGGAL!
A léggömbhagyma ( Allium chrisophii) a hagymafélék családjába tartozó növény, eredetileg Iránból származik.
A hagymavirág nyáron az egyik legfeltűnőbb virág a kertben, hiszen hatalmas lila virágával már messziről kitűnik a többi virág közül. Így van ezzel a léggömbhagyma is, amely ugyan mindössze 50-60 cm magasra nő meg, mégis az egyenes főszáron nyíló egyetlen virágzat feltűnő látványt nyújt.
|
|
Hogyan teleltessük a leanderfácskát?
Köztudott,hogy a leander fagyra érzékeny dísznövény.A mediterrán térségben őshonos.Teleltetéséhez feltétlenül fagymentes,szélmentes különálló helyiségre van szüksége.A már erős gyökérzetű fácskák jól áttelelnek mintegy plusz 8-10 fokos világos zárt teraszokon is.Sajnos a lakásban,illetve az enyhén fűtött lépcsőházban teleltetett leanderek zöme megtetvesedik.Éppen ezért,a világosban teleltetett leandereket ajánlatos hidegsokknak kitenni..Tartsuk fal mellett,a korai ( novemberi ) hajnali fagyoknak rövid időre szándékosan kitéve a növényeket úgy,hogy a gyökerük ne fagyjon el.A leander így megszabadulhat a parazitáktól és a következő évben dúsabban fog virágozni.
Erdő,mező kincse-som és csipkebogyó.
Régi időkre emlékezve,mindenszentek körüli időben szedjük a természetben dércsípte bogyókat.Október végén és novemberben gyűjthetjük a somot,a fekete berkenyét,a kökényt,a galagonyát és a csipkebogyót.Valóban jót tesz ezeknek a vadon termő bogyóknak a hajnali deresedés.Édesebbek,kellően puhák lesznek.Ha a szabadban még nem csípte meg a dér az erdők,mezők kincsét,szedés után odahaza is kitehetjük őket az első fagyok hatásának.Ezekből az őszi bogyókból készíthetünk teát,szörpöt,lekvárt,mártást,köretet a vadhús vagy kacsa,illetve libamáj mellé.
Sütőtök:a november slágere.
A macskák agresszivitása összefügg a színükkel
Azt mondják, ne ítéljünk meg egy könyvet a borítója alapján. Úgy tűnik azonban, a macskáknál nem igaz ez a mondás, mert a színűk sok mindent elárul a természetükről, állítják amerikai kutatók.
A kalikó vagy trikolor (teknőc és fehér mintás) macskák régóta hírhedtek antiszociális viselkedésükről. 1895-ben Henry Huidekoper – egy amerikai tábornok, aki elvesztette a fél karját a gettysburgi csatában – „nem túl szeretetteljes, sőt néha gonosz és rossz természetű” állatoknak nevezte ezeket a macskákat.
Csorváson október közepén kezdődik a dinnyeszezon
A vegyszermentesen biogazdálkodó, immár a 70. évét taposó férfi elmondta, hogy 1986-ban kezdte a kertészkedést 600 négyzetméteren, hatezer tő szamócával – írta Az én termékem című Facebook-oldal, ahol több fotót is közöltek a férfi gyümölcsökben, zöldségekben gazdag kertjeiről.
ROMANTIKUS KERTEK LAKÓJA A KORONÁS SZELLŐRÓZSA
Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.
Latin neve anemone coronaria és a ranunculaceae családba tartozó évelő dísznövény.
Eredeti hazája a földközi tenger meleg párás vidéke, de ma már itthon is egyre többen ültetik a kertbe ezt a szép növényt. A virágok átmérője elérheti akár a 8-10 cm.-t is, és színviláguk lenyűgöző, hiszen a piros, fehér, rózsaszín vagy épp liláskék árnyalataiban pompázik.
Szőlő:a gazdag ősz ajándéka.
A szőlőfürt minden szeme igazi természetes gyógykapszula a szervezetnek,köszönhetően a gyümölcs bioaktív hatóanyagainak.A szőlő év milliók óta jelen van a Földön,kaukázusi népek kezdték el termeszteni mintegy 8 ezer évvel ezelőtt.
Európával a rómaiak ismertették meg.Jelen van az őszi tisztítókúrában.Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő.
A béltisztító hatóanyagai segítenek elűzni a testi fáradtságot és a levertséget.A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is megújulnak.
Mángold:a spárga és a spenót vetélytársa.
Aki már járt Horvátországban vagy Boszniában,annak nem kerülhette el a figyelmét a mángold.Sült hal mellé,köretként adják főtt burgonyával.Az érett túróval töltött burek ( sós rétes ) egyik változata a zeljanica ( zöldséges burek ) szintén forrázott mángold levelet tartalmaz.Mi is ez a spenóthoz és spárgához egyszerre hasonló zöldség?
Mángoldnak nevezzük azt a répanövényt ( Beta vulgaris ) amelyet a mediterrán és az Atlanti-óceán térségében őshonos.Nálunk régen termesztették ,mert hideg tűrő.A spenótnál is igénytelenebb.Két fajtája ismert:a levél mángold és a levélnyél mángold.Kedveli az árnyékos helyet,a tápanyagokban dús kerti földet.Ugyanúgy gondozzuk és szedjük,mint a spenótot.A nyeles mángold íze a spárgához és a rebarbarához hasonló.Kétéves növény.Csak a másodikban magzik fel.Már januárban vethető fedett helyre.Szabad földben március-áprilisban dughassuk.Ez június elején lesz szedhető.Mindig a külső,zsenge leveleket tépjük le,mert helyükbe új levelek fejlődnek egészen az első fagyig.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu