Kertészet: B. Szabolcs Csaba: Rózsadzsem és fükekompót

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót? Elmondom.

 



Régi fényképek közt böngésztem, és akkor került a kezembe a Duna vizébe veszett sziget, Ada Kaleh fényképe. Még jártam ott, amíg megvolt, s az emberek nyugodtan élték minden napi életüket. Ott láttam először fezt viselő férfiakat, ittam török kávét, amit parázs felett főztek kint az utcán, ettem először rózsadzsemet és fügekompótot. Azóta elborította a víz a felépült vaskapui román-jugoszláv vízerőmű miatt. 1972-ben indult be a létesítmény, nyolc évig épült, s a végén lakói elköltöztek. Részben Törökországban telepedtek le, részben Románia törökök lakta más tájaira húzódtak. A műemlék értékű épületeket átköltöztették egy másik szigetre, s ott ma is megtekinthetők a katakombák, a mecset, a tipikus házak, s a házak berendezései. Persze az a bazári hangulat, s a piázó (nargilét szívó) törökök eltűntek.



Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót?



Elmondom.



Íme:





Rózsadzsem



Kell hozzá 1 kg cukor, 8 dl víz, 250 gr illatos rózsaszirom (fehér részt levágni!) ½ kávéskanál citromsav, egy citrom leve.



Odatesszük a cukrot főni a vízzel és beletesszük a citromlevét. Addig kell főzni ameddig „megköt”, de ne karamellizálódjon! A fövés alatta habját egy kanállal mindegyre leszedjük. Ameddig fő a szirup, a rózsaszirmokat meghintjük a citromsavval és jól összekeverjük, a szirmokat kézzel összetörjük. Mikor a szirup kész, beletesszük az elkészített szirmokat, és hagyjuk kicsit főni. Miután kihűlt üvegekbe tesszük. A szirmok a szirup teljes egészében eloszolva maradnak a tetejétől az aljáig.



Figyelem! A szirmokról a fehér részeket már a szedéskor érdemes eltávolítani. Később már nehéz összefogni. Az éppen leszedett, összefogott szirmokról egyszerre le lehet vágni a fehér részt.





Fügedzsem



Szükséges anyagok: 1 kg frissen szedett füge, 700 gr cukor, 750 ml víz, 2 citrom, 2 vaníliarúd.



A megmosott fügéket egy varrótűvel megszurkáljuk, 3 percre fövő vízbe tesszük, majd lecsorgatjuk. Egy edénybe feltesszük a cukrot a vízzel, a hosszában félbe vágott vaníliarúddal, és a karikára vágott citrommal. Főzzük közepes tűzön, 4-5 percig majd beletesszük a fügéket. Egyenként. Lassú tűzön főzzük, ameddig a szirup felére párolog. Hagyjuk kihűlni, és jól záró üvegekbe rakjuk.





Hogy itt nem terem meg a füge? Nem is olyan biztos! Én láttam szépen termő fügefákat Magyarországon is, de én most arról beszéltem, ami Ada Kaleh szigetén volt, amikor még volt…


Címkék: befőzés eltesz főz gasztro gasztronómia gyümölcs háztartás kert konyha lekvár lovas Éva lovaseva recept termés tipp tél

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kiss Józsefné üzente 13 éve

Szép napot mindenkinek!
Én már több éve főzök be fügelekvárt, dzsemfix-3:1 vagy 3:2-vel. Nagyon gyorsan elkészül, nem fő agyon a füge és nagyon finom, és külön leges.

Válasz

Szőts Istvánné Edit üzente 13 éve

Szervusz Kedves B. Szabolcs Csaba!
Köszi: a fügedzsemet kinyomtattam, elkészítem. Meglátjuk mi lesz belőle: "fügekompót" vagy "fügedzsem"???
Ugyanis mindkét néven szerepelteted.
Itthon is szinte mindenhol megterem a füge, csak éppen nem "aszalódik" meg. Nagyon egészséges, napi egy is sok vitaminnal látja el fogyasztóját.
Üdvözlettel: Edit

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu