Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Amerika most lencsével fogyózik.
Hitte volna,hogy a magyarok egyik kedvenc ételét,a lencsét,Amerikában szuper fogyasztó szerré kiáltják ki?
Hála a kutatóknak,mostantól tudományosan is bizonyított,hogy tényleg fogyaszt.
A kísérletben részt vevők a lencseleves fogyasztása után háromszor annyi ideig nem éheznek meg,mint a hagyományos kosztot fogyasztó kontrollcsapat tagjai.Ezt egyértelműen ballaszt anyagainak tulajdonítható.A lencse nemcsak méregtelenít,hanem megszabadít a zsíroktól,és normalizálja a vércukorszintet is.
9 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Ne tüzeld el a régi, szuvas teknőt! Készíts belőle hintaszéket!
Ennyi röviden a munkafolyamat, melynek során a találékony ötletgazda a régi, szuvasodó forrázó teknőből nem tűzifát hasogatott, hanem készített abból két kerti hintaszéket. Rasch László blogján írta meg, miként készült el a dísznek sem utolsó produktum.
Hordóval kezdte az újrahasznosítástKorábban egy hordóból kreált kis zárható kerti asztal-szekrénykét, majd következett a teknő.
|
|
Miből tanuljon a kezdő biokertész otthon?
Hazánkban 20 éve jelent meg magyarul Prof.Dr. Sárközi Péter fordításában a Biokertészet a fuldai apátságban című könyvkézikönyv.
Régi jól bevált,azóta el nem évült termesztési tanácsokat tartalmaz.
A természetbarát,vegyszermentes kertművelés alapjait ebből a népszerű kiadványból lehet elsajátítani.
Fuldában ( Németország ) a Benedek rendi apácák egy kétezer négyzetméteres kolostorkertben zöldségféléket,illóolajat adó gyógy-és fűszernövényeket,gyümölcsöt és dísznövényeket termesztenek,számos vadnövénnyel együtt.
A belsőséget nem mindenki szereti.
A leggyakrabban felhasznált belsőség a máj.Gyorsan elkészíthető,a magyar konyha igen sokféle fogást ismer belőle.Előételnek,főételnek egyaránt kitűnő,sütve,rántva vagy raguban tálalva.Népszerű a zúza,általában levesbe,pörköltbe kerül.A főtt csontvelőt általában fűszerezett formában,pirítóson fogyasztjuk.A velős ételekhez az állatok agyvelejét használják-rántva vagy vesével keverve,pacallal elkészítve.
Magyarországon a pacalból szinte biztosan pacalpörköltet főznek.
Márton-napra meghízik a liba.
A libahús fogyasztása egész Európában elterjedt.Márton-nap környékén sok helyütt és sokféleképpen készítenek libaételeket.A régi,karácsonyt megelőző böjt előtti utolsó nagy lakoma ideje is pont Márton-nap környékére esett.A böjtre készülők ilyenkor még egyszer belaktak,hogy jobban bírják a karácsonyig tartó időszak megpróbáltatásait.
A liba már az ókori Rómában,Apicius idején is kedvelt hús volt,s a zsidó konyha is kifejezetten kedveli.A rómaiak annak idején rájöttek,hogy a liba etetésével befolyásolhatják a húsának ízét,így gyakorta adtak az állatoknak bort,illetve szárított fügét,ezzel készítve elő a minél zamatosabb húsokat.Bárhogyan is,Márton-nap közeledtével a jó húsbab lévő libák asztalra kerülhetnek.Manapság sincs másképp,az újborért és a libáért felelős szent neve napján közeledtével füstölődnek a combok,készül a sólé,és ez a libaevészet ki is tart karácsonyig.
DOBJUK FEL A KERTET A LÉGGÖMBHAGYMA VIRÁGGAL!
A léggömbhagyma ( Allium chrisophii) a hagymafélék családjába tartozó növény, eredetileg Iránból származik.
A hagymavirág nyáron az egyik legfeltűnőbb virág a kertben, hiszen hatalmas lila virágával már messziről kitűnik a többi virág közül. Így van ezzel a léggömbhagyma is, amely ugyan mindössze 50-60 cm magasra nő meg, mégis az egyenes főszáron nyíló egyetlen virágzat feltűnő látványt nyújt.
Hogyan teleltessük a leanderfácskát?
Köztudott,hogy a leander fagyra érzékeny dísznövény.A mediterrán térségben őshonos.Teleltetéséhez feltétlenül fagymentes,szélmentes különálló helyiségre van szüksége.A már erős gyökérzetű fácskák jól áttelelnek mintegy plusz 8-10 fokos világos zárt teraszokon is.Sajnos a lakásban,illetve az enyhén fűtött lépcsőházban teleltetett leanderek zöme megtetvesedik.Éppen ezért,a világosban teleltetett leandereket ajánlatos hidegsokknak kitenni..Tartsuk fal mellett,a korai ( novemberi ) hajnali fagyoknak rövid időre szándékosan kitéve a növényeket úgy,hogy a gyökerük ne fagyjon el.A leander így megszabadulhat a parazitáktól és a következő évben dúsabban fog virágozni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu