Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Böjt-40 nap húsvétig.
A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. A következőkben néhány tanácsot szeretnénk adni, hogy milyen munkák várnak ránk márciusban a kertben.
Kerti munkák - március
Virágok és társaik
A dézsás- és cserepes növények átültetésének ideje |
|
|
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Petrezselyem: ízében az ereje. Vagy mégsem?
A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?
Belső értékek
Bár elsősorban íze miatt fogyasztjuk, kedvező mellékhatásként elmondható a petrezselyemről, hogy vitaminban gazdag növény. Annak ellenére, hogy alapvető alapanyag a konyhában és egy igazi húsleves, a rizs illetve az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban beleásni magunkat és megtudni mit rejt valójában.
Babapiskóta egyszerűen nagyszerűen.
A babapiskóta piemontei kekszkülönlegesség.Több néven is felbukkan a gasztronómia történetében:a középkorban savoiradiként találkozhatunk vele.Nevét az olasz királyi családról,a Savoyaikról kapta.A kultúrtörténeti írások szerint az angolszász ladyfinger elnevezést annak köszönheti a piskóta,hogy a kisült példányokról hölgyek ujjára lehet asszociálni,bár az esetek nagy többségében a babapiskóta mérete egy jól megtermett súlyemelő ujjával vetekszik.
Almás töltelék:
2 db közepes alma
1,5 dkg margarin
1 kávéskanál finomliszt
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
Fahéjas-cukros töltelék:
5 dkg margarin
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Tészta:
28 dkg finomliszt
4,5 dkg margarin (olvasztott)
1 evőkanál kristálycukor
3 teáskanál sütőpor
1 db alma reszelve (pépesítve)
6 dl tej
1 db tojás
csipetnyi só
Öntet:
2,5 dkg margarin (olvasztott)
5 dkg porcukor
1 evőkanál méz
kevés tej (ha esetleg túl sűrű az öntet)
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy nagyobb méretű tepsit.
Krumpli:nincs élet nélküle.
Olcsó,jó ízű,sokáig eltartható,mindig van otthon,sokféleképpen felhasználható.Kedvező élettani tulajdonságainak köszönhetően akár krumplin is lehetne élni,főként,ha ízletesen,változatosan készítjük.
Sütőben,olajban,tepsiben sütve,főzve,burgonyapüréként;paprikás krumpli,rakott krumpli,rösti,sztrapacska,burgonyasaláta,tócsni,gnocchi formájában-és még hosszan lehetne folytatni a sort,hogyan is készítjük a burgonyát,kolomprét,pityókát.A világ szinte minden sarkában találunk népszerű burgonyás fogást.A krumpli sülhet ropogósra,főhet krémesre,lehet előétel,főétel,és desszerthez is felhasználható.
Bámia: meleg kedvelő,de nálunk is ígéretes.
Kedves bácskai hobbikertészek a koleszterin szegény étrend kapcsán kérték,hogy ismertessük az okra nevű zöldséget.Mint elmondták,Boszniában zarándokúton járva,Medugorje és a Neretva folyó deltája környékén,éttermekben és szállásadóiknál fogyasztottak ilyet.Ott a Balkánon bámia a neve.Rendszerint tepsiben lerakva sütik paradicsommal,vagy kirántva,de lecsót és pörköltet is készítenek belőle.Termése kinézésre emlékeztet a paprikára,bár húsának és magvainak az íze inkább olyan mint a cukkinié és a zöldborsóé.
Ha nagyon hideg időt mond az előrejelzés, jobb ha időben megvédjük korán virágzó és gyenge növényeinket, ezért takarjuk be őket valamilyen ruhaanyaggal. Amint az idő újra felmelegszik, vegyük le róluk a védő réteget.
Aktuális kerti munkák - február
A kerti munkák esetében szinte lehetetlen örök érvényű aktuális munkanaptárat készíteni, ugyanis a kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi.
Fánk minden mennyiségben.
Farsang idején még az is tanulmányozni kezdi a fánk sütés rejtelmeit,aki különben a pékségben veszi meg a kávé mellé való fánkot.
A farsangi fánk története egyes források szerint Bécsben kezdődött.
Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt,a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését.Egyik nap a kenyér nem készült el idejében.A vásárlók addig zúgolódtak,míg a pékné kijött a sodrából,és valakinek a fejéhez akarta vágni egy kenyértésztát ám elvétette a célt,és a tészta a kályhán lévő,forró zsírral teli lábasba pottyant,majd pár perc alatt aranybarnára sült.
Zőld fűszer az ablakban.
A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.
Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek.
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
A tulajdonos reakciója egészen elképesztő!
Akinek van kutyája, az tudja, hogy minden nyaralás vagy utazás nagyobb élmény, ha a kedvencünk is velünk tarthat. Ez a férfi sem szerette volna otthon hagyni hű társát, ezért rövid levelet írt a hotel tulajdonosának, ahol megszállni készült.
Szeretném magammal vinni a hotelbe a kutyámat. Ő egy nagyon jól képzett eb, nem fog semmilyen gondot okozni.
Egész életében az állatok nagy barátja volt.
Konrad Lorenz Osztrák tudós.
,,Egészen kicsi voltam,a betűket sem ismertem,amikor esténként Nils Holgersson utazásait olvasták fel nekem és én ettől kezdve vadlúd szerettem volna lenni.Mivel kiderült,hogy ez lehetetlen,azzal is megelégedtem volna,ha van egy vadludam.Amikor ez a vágyam is reménytelennek bizonyult,házi kacsákkal is beértem."
Így ír önéletrajzában Konrad Lorenz,a modern etológia megalapítója.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu