Kertészet: gyógynövények2

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1953 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 775 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

DIÓ - folytatás
PARLAGFŰ
FENYŐHAJTÁS
HÁRS
FEHÉR FŰZFA  KÉREG
FEHÉR  AKÁC
CSALÁN
BODZA
NAPRAFORGÓ  MAG
FÖLDIEPER
KENDERMAG

TYÚKHÚR
KÖVÉR PORCSIN
MÁK
PIPACS

 

DIÓ - folytatás

Homlok, orr, fül és arcüreggyulladás: diólevél 1 cs. evőkanál, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2 felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. Ha már ciszta van a májban a diólevélből készült teát 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni. Lábizzadás, körömgomba, hideg láb: diólevélből   készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat.

Ciszta vagy mióma a petefészken: diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl.-t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

Korpás és zsíros haj: 3 gr. diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

Az avas dió olaját vörös borban elkeverve és a hajat bedörzsölve megállítja a hajhullást, és szőkíti a hajat.

Dióleveleket a VI. hónap közepétől a VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani!

 

PARLAGFŰ Ha irtani kell, akkor biztosan hasznos!

1_parlagfu.jpg

A parlagfű minden betegség ellen hat, erősíti az immunrendszert, fokozza az őssejtek termelődését, gyógyítja a rákot, ehető mint ételizésító, nagyon sok vitamint tartalmaz.

A parlagfű védelmében. A parlagfű, ősi növény, természetben feladata a földek megóvása a kiszáradástól. Ahol nincs megművelve a föld, ott azonnal megjelenik a parlagfű és elszaporodik, következő évben átadja a helyét más növényeknek amelyek már képesek megmaradni és szaporodni. Nem kell tehát irtani, visszafogja önmagát a szaporodásban ha nincs megműveletlen terület, mert neki az a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a termőföldet a kiszáradástól! A búzára, a búzából készült ételekre a lakosság 70 %-a, a szarvasmarha tejére és az ilyen tejjel készült tejtermékekre a lakosság 60 %-a allergiás és mégsem irtják ki sem a teheneket, sem a búzát. Ezt az érzékenységet nem allergiának hívják, hanem glutén- és laktóz érzékenységnek!
Sok ember allergiás az állati szőrökre, különösen a kutya és macskaszőrökre, és ezen állatok ürülékeire, s mégsem irtatják ki hatóságilag sem a kutyákat, sem a macskákat, pedig csak Budapesten, a megszáradt kutyagumik szállóporától évente 3-4 kisgyermek meg vakul!
Nagyon sokan allergiásak a pollenekre (ürömfű, repce, paréj, libatop), s mégis csak a parlagfű van kikiáltva fő ellenségnek! 70 évvel ezelőtt kevesebb ember volt, és több pollent termelő növény létezett, tehát egy emberre fajlagosan több pollen jutott mint napjainkban, és mégsem volt ennyi allergiás beteg. A virágporok nem veszedelmesek, hanem hasznosak, az egyik legértékesebb táplálék. 

A rák gyógyítható! Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!
Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás.
Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengeri algák, citrom, ginko biloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, vagy a parlagfű tartós fogyasztása stb. Minden zöldség és gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben!  A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít!  A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban. Az immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom, parlagfű és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlőmaggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumban tökéletesen lehet gyógyítani a rákot.

A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei! Amit a kemoterápiával csinálnak, az pusztítás. Legyengíti az immunrendszert.  A gyógyszeriparnak óriási üzlet az orvostudomány által gyógyíthatatlannak kikiáltott allergiás betegségek gyógyszeres kezelése. Ha a világon mindenki megtudná azt, amit az amerikai indiánoktól megtudtak a francia papok, nevezetesen, hogy a parlagfű, mintegy csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket, (betegségeket) akkor senki nem venne gyógyszert.

Amikor még zsenge, össze kell vágni apróra egy kis petrezselyem, vagy zeller-zölddel, de önmagában sem rossz, és rá lehet szórni a szendvicsre, vagy más ételre ( leves, tészta, főzelék, stb.). Ebben a zsenge korban le kell szedni, szárítva tárolni, és egész évben lehet használni.

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

parlagfű lekvárParlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is – hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

A parlagfűről kevesen gondolnák, hogy ennek a gyomként kezelt növénynek hasznos tulajdonságai is lehetnek. Még inkább meglepődnének, ha ismernék a legújabb kutatási eredményeket, melyek számtalan betegség esetén bizonyítják összetevőinek terápiás hatását. Éppen az allergiára van jótékony hatással – közölte az MR1-Kossuth Rádió… A parlagfű zöldhajtásaiból készült „lekvár” az immunrendszer erősítésére, a szervezet méregtelenítésére, illetve az allergia kezelésére rendkívül alkalmas. A parlagfűolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ennek köszönhetően jó hatással van az érfalak permeabilitására és a szervezet koleszterinháztartásának szabályozására is – fejtette ki Csubák Mária vegyészmérnök a Hajnal-táj című keddi műsorban.

Hozzátette, Magyarországon a parlagfű ilyen módú felhasználása újdonságnak számít, gyógynövényként azonban már az indiánok is használták. Az elkészítési módokkal kapcsolatban azt mondta, a lekvárszerű sűrítményt a friss hajtásokból készítik, amely rendkívül keserű, ám a szervezetre igen kedvező hatást gyakorol. Az olajat ezzel szemben beérett parlagfűmagból hidegen történő sajtolással állítják elő.

Az allergiaszezon kapcsolatban a vegyészmérnök hangsúlyozta, a termékeket 2-3 hónappal az idény előtt el kell kezdeni fogyasztani, hogy a szervezet felkészülhessen rá.

 

FENYŐHAJTÁS

1_fenyohajtas.jpg

Reuma, izület gyuladás, megfázás, kiütések, izommerevedés.

Fiatal ághajtásaiból készített tea csökkenti a reumás és egyéb ízületi fájdalmakat. Olajából pár csepp inhalálva csökkenti a megfázásos panaszokat. Főzetet készíthetünk belőle: 10 g fenyőhajtást 2 l vízben öt percig főzzünk. Szűrés után öntsük a fürdővízhez. Kiütéseknél, izommerevedésnél, fájdalmaknál remek hatású. Tea esetében egy csésze vízhez 15 g fenyőhajtást kell számolni.

 

HÁRS

1_hars-tucsokbogarkonyhaja1.jpg

Izzasztó, görcsoldó, nyugtató, torokfájásra, gyomorerősitő.

A hársfavirágot védett helyen álló fáról szedjük, ahol a növényt nem érheti por és kipufogógáz. Kíméljük a fát, csak a virágját szedjük le, ágait ne törjük le! A virágokat röviddel a kinyílásuk után gyűjtsük, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet. Szedés után rögtön szárítsuk meg a virágokat, akár a levegőn, akár 40 fokosra felhevített, nyitott ajtajú sütőben. A megszáritott hársfavirágot vágjuk apróra, majd jól záródó edényben, fénytől és nedvességtől védve tároljuk!

 

FEHÉRFŰZFA  KÉREG

2_feherfuzva.jpg

Fájdalom és lázcsillapító, ízületi gyulladás csökkentés, lázcsillapításra.

A fehér fűz minden része tartalmaz szaliciIt, de a szalicil legmagasabb koncentrációban a fa kérgében van jelen. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzséről. A fehérfúzfa kéreg hosszú távú használata tel­jesen biztonságos.

Ne adja a fehérfűzfa-kérget tizenhat év alatti gyereknek!

 

FEHÉR  AKÁC

1_feher_akac.jpg

 

Nagyméretű fa (10-20 m), hosszú életű (200-250 év). Kérge mérgező. Pillangó virágjai csüngő fürtben fejlődnek. Termése vöröses-barna, magjai mérgezők. A magok megtartják csirázási képességüket évtizedeken át. Csirázáshoz a maghéj megsértése, vagy hőhatás szükséges. Az erdészetekben a magokat összegyűjtik majd koptatják. Meleg és fényigényes, fagyérzékeny.

Fája nehéz, kemény, tartós. Virágja mézelő, főzete köhögéscsillapító. Kérgének főzete gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszeralapanyag.
Egyik legjobb mézelő növény, ezért nemzetgazdasági jelentőséggel bír. Méze világos, áttetsző, nem hajlamos a kristályosodásra.

A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlott, robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz! Az elnyílott, földre hullt virágokat nem szabad gyűjteni!

 

CSALÁN

1_csalan.jpg

Vértisztító, vérképző, vízhajtó, szénanátha, ekcéma, asztma.

A csalán minden része gyógyitó hatású: győkér, szár, levelek és virágok. Gyökere mézzel főzve kiváló asztma elleni szer. Mivel általában befolyásolja a hormonháztartást (ld. a prosztatagyulladás ellen való használatot), hajhullás és korpa ellen. Alkalmas az erős vérzés elállitására, vérnyomás problémákra, epe, vese és máj müködésének normalizálására.
A csalánt - bármely formájában való alkalmazásakor-mindig étkezés közben vegyük be, mert így kevésbé okoz gyomorbántalmakat. Salátába téve is kipróbálhatjuk, de csak a fiatal levelek ehetők nyersen!
Friss hajtásaiból (de csak míg nem virágzik!) ízletes spenótjellegű főzeléket, vagy levest készíthetünk, mely gazdag A-, C-, D-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban is.
A magbeérés idején lekaszált csalán szála szövésre alkalmas, akárcsak a kender. A középkorban gyakran készítettek szövetet belőle, és manapság is egyre több csalánszövettel találkozni, főleg német nyelvterületen. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, mely szinte minden bokorban megterem, így néhány növénnyel ellentétben beszerzése sem okoz problémát. Ugyanakkor nem árt hangsúlyozni, hogy az út szélén található csalánokat inkább kerüljük, hiszen ezek már elég sok szennyeződéssel találkoztak. Megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, ezáltal számos betegség kiegészítő kezelésben szerepe lehet. Hatékonyan alkalmazható a ráncok kisimítására, vérellátás frissítésére, az arc rugalmasságának megőrzésére. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük.

Csalántea készítése. 1 púpozott teáskanál csalán ¼ liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztassuk. Cukor nélkül igyuk. Javíthatjuk az ízét némi kamilla és bormenta hozzáadásával. A teát csak forrázzuk, nehogy értékes alapanyagai elillanjanak. Megelőzés céljából akár egész éven át iható, de csak naponta 1 pohárral.

Csalán tinktúra.  Tavasszal vagy összel kiásott gyökereket kefével tisztitsuk meg, vágjuk apróra és tegyük üvegbe, 38-40%-os gabonapálinkával öntsük fel és meleg helyen 14 napig érlelni hagyjuk.

Csalán lábfürdő. Két maréknyi, kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztassunk és másnap forraljuk fel. Amilyen melegen csak birjuk, 20 percig áztassuk benne lábainkat. A csalánt hagyuk a lábfürdő idején a vizben.  Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

 

BODZA - fekete nemes bodza

2_bodza.jpg Izzasztó, lázcsillapító, immunrendszer erősítő, hashajtó, salaktalanító, vesekő megelőző, zsírégető, köhögésre.

A bokron megjelenő fiatal hajtásokat kezdjük először gyűjteni. Teája izzasztó hatású, a szervezet védekező rendszerét erősíti, önmagában nemigen isszuk más növényekhez keverem. A gyökér és fakéreg hashajtóként kiváló. Régen a gyökér főzetét kígyómarásra használták.
Frissen készíthetünk belőle frissítő limonádét és szörpöt.
Az érett bogyójából lekvárt főzhetünk.
A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint. A virág flavonoidokat, fehéjsav származékokat, illóolajokat és nyálkát tartalmaz.  A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital készíthető.Álmatlanság, migrén, fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazása eredményes. A megtört, vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tisztítólag hatnak.  A friss levelek a kutya harapás sebeket gyógyitják.  A virágokat és az érett termést májustól júniusig gyűjtik. A Virágokat száraz, napos időben kell gyűjteni, mikor még a szélső virágok nem hervadtak el. Borecettel és mézzel elegyített leveleiből kenőcsöt készítenek, melyet a szeplős arcra kennek, hogy a szeplő minél előbb eltűnjék.

Az éretlen bogyót nem szabad leszedni mert mérgező!

 

NAPRAFORGÓ  MAG

1_naprafogo.jpeg 

Nyálkalerakódás, izzadás, prosztata, idegrendszer, koleszterin csökkentés, artéria szklerózis, vizelési zavarok

A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, ami a test számára nélkülözhetetlen. A mag gyógyhatása az E vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentõs antioxidáns. Ha a meghűlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, és a mellünkben a nyálkalerakódás makacsul tartja magát, készítsünk napraforgó mag teát. A héjas napraforgó fogyasztásának előnye, hogy nincs megavasodva. Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott napraforgót, és fél órán főzzük lassan. Naponta fogyasszunk négy csésze jó meleg teát.

Soha ne fogyasszunk avas napraforgó magot!

 

FÖLDIEPER

2_foldieper.jpg 

Szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, emésztési panaszok, vesebántalmak, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására, tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek,  pattanásos bőr kezelésére, csökkenti a szívbetegségeket, az agyér-elmeszesedést.

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük: mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk! Nemcsak finom, de több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz, a leveleiben is gyógyító erő van.
Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, C- vitamint. Az epernek fiatalító, vértisztító hatása van.
Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében. Eredményesen alkalmazható a bőrbetegségek esetén: pikkelysömör, ekcéma.
A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka vízhajtó hatású. C-vitamin tartalma nagyon magas, több, mint a citromban, (10 dkg eperben 50 mg C-_vitamin található), és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon. A bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. A kálium és magnézium tartalmán kívül, az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is. A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. A vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést.
Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló. Napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól.
Akár a balkonon is megterem, így nem vész el belőle szállítás közben a vitamin, és a szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb. Fogyaszthatod frissen, turmixelve, főve, sütve, fagyasztva, télire elrakva.

Ne cukrozzuk mert gyorsan erjed! Ha füszerezzük vaniliával, fahéjjal, és ízesítjük mézzel ezek gátolják az erjedést!

 

KENDERMAG

1_kender.jpgFájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, erősítő, frissítő - felpezsdítő tonik, koleszterinszint csökkentő.

A kendermagban található esszenciális Omega 3, 6 és 9 zsírsavak tökéletes egyensúlya arra is rámutat, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, ideg és szíverősítő tulajdonságokkal bír. A kendermag sok betegség felett győzedelmeskedik, sokat meggyógyít. A kendermag könnyíti a székrekedést és az azzal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a fekélyekre és a gyulladt nyálkahártyára is. Legjobb, ha a páciens egészben fogyasztja a gyógynövény magvait. Olajként a kendermag lecsökkenti a gyulladást az olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, pikkelysömör, lecsökkenti a szervezet alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, valamint a zsírlerakódást és a véralvadást is. Cukorbetegség: a kendermag enyhíti a zsibbadást és az azt kísérő szúró fájdalmat.

A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat. Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét ilyen könnyenemészthető formában, és az élethez szükséges olajokatennyire az emberi egészséghez és életerőhözszükséges tökéletes arányban szolgáltatna.

A kendermag-olajban a legalacsonyabb a telített zsírsavak aránya, a teljes olajtérfogatnak mindössze 8 -százaléka. A kendermagból kisajtolt olaj 55 százalék linolsavat, és 25 százalék linolénsavat tartalmaz. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért. Régen vidéken a parasztok kendervajat ették. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik az életenergia előállításában, és a szervezetben, történő szétosztásában.

Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni.

A természet a magokat olyan külsőburokkal látja el, amely biztonságosanmegvédi a vitális olajokat és vitaminokata lebomlástól. Ez a burok tökéletes, és ugyanakkor ehető tartály. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. A kendervaj táplálkozási értéke megszégyeníti a mogyoróvajunkat. A megőrölt magokból kenyér, sütemény és lángos süthető. A kendermag egészséges összetevője a müzlirudaknak.
A biokémia és az emberi táplálkozás szakértői ma úgy gondolják, hogy a szív-érrendszeri betegségeket, és a legtöbb rákot valójában a zsír-degeneráció okozza, a telített zsírsavak és a finomított növényi olajok állandó túlfogyasztása következtében: ezek ugyanis az esszenciális, zsírsavakat rákkeltő gyilkosokká alakítják. Minden második ember szívérrendszeri betegség következtében fog meghalni, és minden negyedik pedig daganatos  betegségben. A kutatók szerint a rák  akkor alakul ki, ha az immunrendszer válasza meggyengül. Ma több ember szenved immunhiányos betegségben, mint valaha. Ígéretes vizsgálatok folynak arra vonatkozóan, miként lehetne az esszenciális   zsírsavakat   a   HIV- betegek immunrendszerének támogatására felhasználni.

A kendermag teljes értékű fehérjéjeellátja a szervezetet az összes esszenciális aminosavval,amely az egészség fenntartásához szükséges, és biztosítja az emberi szervezet által igényelt fajtájú és mennyiségű zsírsavat. Ezek, a szérum-albumin és a szérum-globulinok, például az immunreakciót erősítő gamma globulin antitestek előállításához szükségesek.
A szervezetnek az a képessége, hogy ellenáll-e a betegségeknek és meggyógyul-e, attól függ, hogy milyen gyorsan képes komoly ellenanyag-mennyiséget előállítani, amellyel elháríthatja, az első támadást. Ha nincs elegendő globulinfehérje nyersanyag, akkor az ellenanyagok hadserege túl kicsinek bizonyulhat ahhoz, hogy megakadályozza a betegség tüneteinek kialakulását.
A legjobb mód arra, hogy biztosítsuk a szervezet számára elegendő aminosav-alapanyagot a globulinok termeléséhez, ha magas globulinfehérje-tartalmú ételeket eszünk. A kendermag-fehérje 65 százaléka  az edestin nevű globulin, valamint nagy mennyiségű albumin, és így ennek könnyen  emészthető fehérjéje azonnal rendelkezésre áll egy, a vérplazmában találhatóhoz nagyon hasonló formában. 

Az élet energiája a teljes mag. A kenderből készült ételek remek ízűek! Ezek biztosítják, hogy hozzájussunk elegendő esszenciális aminosavhoz és esszenciális zsírsavhoz, erős szervezethez.

Adagolás: naponta 10-15 g mag megdarálva vagy pépesítve, 45 g főzve (tea), olaj 60 ml salátákra, ételekbe. 

 

TYÚKHÚR 

 1_tyukhur.jpgEddig csak annyit tudtunk a tyúkhúrról, hogy salátaként finom és vitaminokban gazdag.
Egy természetgyógyász - reflexológus szerint, naponta 20 - 25 szál, 10 - 15 cm nagyságú tyúkhúrt megmosva és apróra vágva elfogyasztva (nyersen vagy fagyasztva), 5 - 6 hét után a ciszta eltűnik a szervezetből (pl.: májból, veséből, agyból...), amit CT vizsgálatok is igazoltak.

 

KÖVÉR PORCSIN 

Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér.

kover_porcsin_1.jpg Őshazája Nyugat-Himalája, ahol egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul és többnyire gyomnövényként tartjuk számon. Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.
Omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására. A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
Mivel ásványi sókban, B, és C vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

 Receptek:

  • Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
  • Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
  • Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
  • Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.
  • Forrás:Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből

 

MÁK

mak.jpg

Ázsiából származó kultúrnövény melynek termése a mákszem. Kiskertekben termeszthető. A mákszemeket nyár végén gyűjtik be. A gumó érés után lehajlik és kifolynak a szemek, ezért figyelemmel kell kísérni a növény fejlődését.

A szemeket tisztítani lehet mosással vagy szeleléssel. A kereskedelemben lévő mák nem alkalmas  vetésre, mivel gőzöléssel a hatóanyagokat kivonják a gyógyszeripar számára, és így a szemek elveszítik csirázó képességüket. 
A mák igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek. Mézzel keverve fájdalom csillapító, köhögés, görcsoldó és altató. A zöld gumó bevágásával kinyerhető egy fehér folyadék melynek ópium tartalma igen magas. Az egyiptomiak fájdalomcsillapítóként használták. 
Régen a gyerekeket zöld mákgubóból készített főzettel (mákony), vagy vászonba csavart szemekkel (cumi alakú) altatták. Szerencsére ez már régen nem divat, hiszen sokszor hatóanyag-túladagolás miatt soha többé nem ébredtek fel.

 

PIPACS

pipacs.jpg

Mezei pipacs. Közönséges gyom ami búzatáblák szélén nő. Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre és bor színezésére használják. Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik.

 



Read more: http://biovetomag.hupont.hu/28/gyogynovenyek-2#ixzz3WtVTOQfQ

 

 

Forrás:http://biovetomag.hupont.hu/28/gyogynovenyek-2

Címkék: gyógynövények

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu