Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán
Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
szilasi ilona üzente 3 éve
Bejgli.( Ezt a receptet Erikától kaptam)
1,5 deci tejben 3 kis kanál cukrot teszünk,és ezt meglangyítjuk (Ne legyen forró!).Beletesszük az élesztőt,és felfuttatjuk.(2,5 deka élesztő kell hozzá).
1 csomag puha margarint;60 dkg liszttel elmorzsolunk.Hozzá adjuk a 2 darab tojást (a tojásokat jól felverjük),a tejet az élesztővel,és ezeket jól összedolgozzuk.Ha szükséges tehetünk még hozzá lisztet,hogy ne ragadjon a tészta.
Ezt langyos helyen letakarva kelesztjük 2 órán át.
Kb:duplájára kelesztjük,ekkor lehet nyújtani a tésztát.
1 adagot 2 felé vesszük,2 rúd bejglit nyújtunk belőle.Kb: 25 x 25 cm - es lapot nyújtunk belőle,belekenjük a tölteléket úgy,hogy a széleket 2 cm - es szélességben üresen hagyjuk.Ezt ráhajtjuk körbe a töltelékre,majd lazán feltekerjük,hogy legyen helye ha még kel.Ne legyen túl vékony a tészta,túl vastag a töltelék,mert akkor sütés közben felreped a bejglink.
Felcsavarás után,úgy kell a tepsibe helyezni,hogy a szél alulra kerüljön.
Bekenjük tojássárgájával,és 1 óráig még langyos helyen kelesztjük.Ezután lekenjük tojás fehérjével és fél óráig hidegre tesszük.Sütés előtt vékony tűvel óvatosan,de alaposan meg szurkáljuk az oldalain és a tetején is.
Forró sütőbe kell tenni!
Előtte fel kell jól melegíteni a sütőt,és a hideg helyről rögtön a sütőbe kerüljön a bejgli.
Kb: 5 percig teljes lángon sütjük,utána 5 percig közepes lángon,majd 15-20 percig takarék lángon sütjük.
A sütő ajtaját nyitogatni tilos 10 percig!
Ha kisült tiszta terítőre rakjuk,enyhén meglocsoljuk vízzel,majd szintén tiszta terítőt rakunk rá,s a terítőt is meglocsoljuk vízzel(nem kell meg ijedni,ha gőzölögni fog).Másnap reggelre ki hűl a tészta és lehet fel szeletelni.(Én a bejglit este szoktam ki sütni.)
Dió töltelék:2 rúd bejglihez; 30 dkg darált diót,20 dkg cukrot,10 dkg zsemlemorzsa,kevés citromlé.
3 deci vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk.Ebbe beleöntjük a többi hozzávalót és jól összekeverjük.
Mák töltelék: 2 bejglihez; 30 dkg darált mák,20 dkg cukor,3 deci tej,kevés fahéj ( kb : 1 teáskanálnyi),néhány kanálnyi ( 1-2 ) citromlé,5dkg zsemlemorzsa.
A tejet felforraljuk,ebbe tesszük a mákot,ezt elkeverjük,majd a többi hozzávalókat is hozzá adjuk.
A tölteléket hidegen kenjük a tésztára,ezért célszerű előző nap elkészíteni.
A bejglit csak kihűlve szeljük.Melegen könnyen törhet.
szilasi ilona üzente 4 éve
EGÉSZSÉGESEN FINOM: ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES VÖRÖSLENCSÉVEL
Az édesburgonya - más néven: a batáta - antioxidáns tartalma lenyűgöző, továbbá vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség, illetve a rendkívül alacsony zsírtartalma okán nagyon finom és egészséges ételek készíthetők belőle.
Ma már szerencsére itthon is beszerezhetjük ezt a remek vitaminbombát. Te tudtad, hogy a szervezetünknek oly fontos béta-karotin tartalma is magasabb, mint a sárgarépának? Ezen felül pedig nem szűkölködik C-vitaminban, B5- és B6 vitaminban, E-vitaminban. Ásványi anyagok közül pedig káliumban, kalciumban, mangánban, nátriumban, foszforban, szelénben, cinkben, vasban, rézben és magnéziumban. A családunk egészsége védelmében, érdemes ebből a csemegéből sokat fogyasztanunk. Éppen ezért hoztunk nektek, egy nagyon ízletes és kiadós receptet:
Krémleves édesburgonyából és vöröslencséből
Hozzávalók
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes méretű vöröshagyma
2 nagyobb édesburgonya
4 sárgarépa
2-3 ág kakukkfű (vagy szárított)
250 g vöröslencse
1 liter víz
só és bors
őrölt kömény
csipet kurkuma
Elkészítés
A hagymát darabold fel, és olajon párold üvegesre.
Az édesburgonyát kockázd fel, a répát reszeld le és a kakukkfűvel ezt forgasd jól össze. Ezután tedd hozzá a lecsepegtetett, leöblített vöröslencsét, majd ízesítsd sóval és borssal. Öntsd rá az egy liter vizet és főzd legalább 25-30 percig, hogy megpuhuljanak a zöldségek. (lefedve)
Amikor megfőttek a zöldségek tedd bele a kurkumát és a köményt, ha kakukkfűágat használtál, akkor azt vedd ki a levesedből, majd ezt követően egy botmixer segítségével pürésítsd. Ugye milyen egyszerű?
Tipp
Az édesburgonyát télen-nyáron beszerezheted. Ha frisset szeretnél, figyeld a héját, ugyanis ebben az esetben a külseje feszes és sima. Viszont ne feledd! A batátát csak pár napig tudod tárolni, de ne hűtőben. Szereti a száraz és hűvös helyet, viszont a 10°C hőmérséklet alatti a kémiai hatásokra keserűvé válhat.
Forrás: Proaktívdirekt.com
szilasi ilona üzente 4 éve
Francia vajas tészta – a séfek egyik kedvence, mert szinte bármi lehet készíteni belőle
Vajas tészta – a séfek egyik kedvence!
A vajas tészta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
500 gramm liszt;
1 pohár víz;
1 kiskanál olaj;
1 kiskanál só;
500 gramm friss vaj;
Elkészítési javaslat:
A lisztet átszitáljuk, egy kis bemélyedést hozunk létre a közepén, ahová beletöltjük a pohár vizet, az olajat és a sót. Az így kapott tésztát összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Ez után cipót formázunk belőle és hidegben, konyharuha nélkül pihentetjük 20 percet.
Pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságú téglalapformára. Ez után az 500 gramm vajat is téglalap alakúra formázzuk és ráhelyezzük a tésztára, a tészta széleit ráhajtogatjuk, és hagyjuk pihenni 10 percet. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, ügyelve arra, hogy a vaj benne maradjon.
A kinyújtott tésztát összehajtogatjuk, és ezt megismételjük még kétszer. Sütés előtt 10 percre hidegbe helyezzük.
Mit tehetünk a siker érdekében?
használjunk jó minőségű lisztet és szitáljuk át alaposan;
a vaj legyen nagyon friss és szintén jó minőségű;
Forrás: https://filantropikum.com/francia-vajas-teszta-a-sefek-egyik-kedvence-mert-szinte-barmi-lehet-kesziteni-belole/
szilasi ilona üzente 4 éve
Hogyan süssünk finom fasírtot? – A mesterszakács tippjei
A fasírt a magyar családok asztalán éppoly megszokott, mint egy ropogós rántott hús. Ezt is mindenki másképp csinálja, egy kicsit más arányokkal és fűszerekkel készíti, mint a szomszédja vagy az anyósa. Az OrosCafé egy helyi mesterszakácsot kért fel arra, mondja el, hogyan készíti ő ezt a népszerű ételt.
1) Dinszteljük meg a vöröshagymát zsíron!
2) Eközben áztassunk be tejbe egy zsemlét! Nem kell sokáig áztatni, csak hogy épp felvegye a tejet, aztán már csavarhatjuk is ki. Egy kiló darált sertéshúshoz elég egy zsemle is…bőven.
3) A tojással ne spóroljunk! Egy kiló húshoz használjunk hat darab tojást! Ez fogja majd össze az ételt.
4) A zsemlével kevert húshoz most jöhetnek a fűszerek! Tegyünk bele sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, és ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a dinsztelt vöröshagymát is! Néha egy kis petrezselyemzöldet is belecsempészek.
5) Alaposan gyúrjuk össze, hogy összetevőkből mindenhová jusson!
6) Ezután tegyünk bele zsemlemorzsát, és próbáljunk meg egy középkemény állagot elérni. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy a fasírtunk! A formázott kis pogácsákat már nem kell zsemlemorzsába forgatni, elég az a mennyiség, amit beledolgoztunk.
7) Én először mindig készítek egy kis kóstolót. A felhevített zsírba beleteszek egy kis darabot, megsütöm és letesztelem. Hidegen az ízek nem jönnek ki úgy, mint melegen. Hidegen erőteljesebben kell fűszerezni! Ha még nyersen kóstoljuk meg a fasírtunkat, lehet sótlannak, íztelennek találjuk, kisütve viszont már épp megfelelő lesz.
8) A zsírunk ne legyen túl forró, mert akkor hamar megég a fasírtunk külseje, miközben belül még nyers maradt a hús. Közepes lángon süssük ki a pogácsákat!
A sorozat korábbi részei:
Hogyan süssünk finom rántott húst?
Hogyan készítsünk ízletes főzeléket?
Forrás: https://oroscafe.hu/2020/09/26/hogyan-sussunk-finom-fasirtot-a-mesterszakacs-tippjei/
szilasi ilona üzente 4 éve
Paradicsomos burgonya-4 személyre.
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
1 üveges sűrített paradicsom( 300 g),
Ha valaki nem sűrített paradicsomot használ az 50 dkg paradicsomot használjon fel,
ízlés szerint cukor-só,
5 dkg liszt,
fél deci olaj.
Elkészítés:
A megpucolt,hosszúkásra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük.
A sűrített paradicsomot felöntjük 1-2 dl dl vízzel,felforraljuk sóval-cukorral ízesítjük.
Beletesszük a megfőtt burgonyát s ha szükséges akkor öntsük fel annyi vízzel,hogy a burgonyát ellepje.
Ha felforrt akkor világos rántással sűrítjük.Ha újból felforrt 1-2 percig még forraljuk s lehet tálalni.
-Ha valaki nem sűrített paradicsomot használ,akkor a paradicsomokat vágjuk negyedekre,főzzük meg,majd passzírozzuk át.A továbbiakban a fent leírtak szerint dolgozunk.
szilasi ilona üzente 4 éve
Tojáspörkölt.
Hozzávalók:
10 db tojás,
kevés liszt,
1 tejföl,
1 kis fej vöröshagyma,
kevés olaj,
10 dkg vaj,
kevés őrölt pirospaprika,
1 db babérlevél,
2-3 szem egész kariander,
ízlés szerint só-bors.
Elkészítés:
Egy edénybe tegyünk fel vizet forralni,amibe teszünk egy teáskanál sót,és egy babér levelet.
Ha a víz felforrt tegyük bele a tojásokat főni(nem pukkad ki a tojás a főzés során,ha előzőleg hegyes hústűvel vagy varró tűvel az alsó,szélesebb felét átszúrjuk a héját.Ne féljünk nem törik el,nem reped meg,azonban a tojásban felforrósított levegő buborék formájában távozik,és nem feszíti szét a meszes héjat.Ne friss tojást főzzünk mert azt nehezebb megpucolni).
Ha a tojások megfőttek,szedjük ki,és öntsünk rá annyi hideg vizet,hogy a tojásokat ellepje.
Olajon fonnyasztjuk meg a megpucolt apróra vágott vöröshagymát(ha a hagyma már kicsit kezd fonnyadni,tegyük hozzá a vajat).
A megfonnyasztott hagymára öntsünk egy kevés vizet-,abból a vízből amiben a tojások főttek.
A megpucolt,karikákra vágott főtt tojásokat tegyük rá,és öntsük fel szintén abból a vízből amiben a tojások főttek,annyit öntsünk rá,hogy ellepje.
Ha felforrt tegyük bele a kariandert,szórjunk rá piros paprikát s jó alaposan keverjük meg.
Addig amíg felforr,egy tányérba keverjük simára a tejfölt s kevés lisztet tegyünk hozzá.Mikor felforrt az ételünk csurgassuk bele a lisztes tejfölt,miközben állandóan keverjük az ételt.
Várjuk meg még újból felforr s tegyük hozzá a petrezselymet(én szárított petrezselymet tettem bele).Hagyjuk forrni még egy pár percig s utána ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.Ez után már nem kell tovább forralni.
szilasi ilona üzente 4 éve
Gombakrémleves ahogyan én csinálom.
Hozzávalók:
1 konzerves gomba(400 g),
2 erőleves kocka,
10 dkg vaj,
5 dkg liszt,
2 dl tej,
1 dl tejszín,1 fej vöröshagyma,ízlés szerint só-bors.
Elkészítés:
A vöröshagymát tisztítás után apróra vágjuk.
Vajon megfonnyasztjuk(én a vajhoz öntök egy kevés olajat,hogy a vaj ne égjen meg).
Ha a vöröshagyma megfonnyadt rá öntjük a gombát levével együtt.
Amikor már forr hozzáöntünk 1 liter vizet,ha újból felforrt beletesszük a két erőleves kockát.
Amikor a gomba megpuhult hozzá öntünk 2 dl tejet.
Ha felforrt akkor,a már elkészített tejszínt amit annyi liszttel(körülbelül 5 dkg) keverünk bele,hogy könnyedén beletudjuk csurgatni a levesbe.
Állandó kevergetés közben belecsurgatjuk a levesbe.
Ha már felforrt el zárjuk alatta a gázt.
Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Vigyázat!A leveskocka is sós,mielőtt megsóznánk a levest előbb kóstoljuk meg,hogy szükséges-e a további sózás.
szilasi ilona üzente 4 éve
Paprikalekvár, erős és édes idegzetűeknek
https://hobbikert.hu/magazin/paprikalekvar-eros-es-edes-idegzetueknek.html
szilasi ilona üzente 4 éve
szilasi ilona üzente 4 éve
Ropogós csirkefalatok fűszeres, joghurtos bundában: igazán omlós lesz a hús
Néha kell egy kis változatosság! A klasszikus panír helyett legközelebb fűszeres, joghurtos bundában süsd meg a csirkemellet!
https://femina.hu/recept/csirkefalatok-fuszeres-joghurtos-bundaban/
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás