Kertészet: ehető virágok

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1954 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 774 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1954 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 774 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1954 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 774 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedők és háziállat tartók klubja közösségi oldalán

Csatlakozz te is közösségünkhöz És máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1954 fő
  • Képek - 3643 db
  • Videók - 1430 db
  • Blogbejegyzések - 774 db
  • Fórumtémák - 40 db
  • Linkek - 186 db

Üdvözlettel,

Kertészkedők és háziállat tartók klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ehető virágok: Lóhere (C) - Háromszínű árvácska (J) Folytassuk hát az ehető virágok listázását.
A tisztánlátás érdekében megkérek mindenkit, hogyha még nem olvasta el a korábbi ehető virágos bejegyzésem általános tudnivalók részét, feltétlen ott kezdje!
A most sorba vett 18 növény (C-J) zöme kevésbé ismert, vagy inkább csak díszítésre alkalmas, mint "rendes" fogyasztásra. Így receptekkel sem nagyon tudok szolgálni.
Ahogy a korábbi bejegyzésben is, egy nagy csoportkép számokkal, kattintásra nagyobb lesz, illetve pár virág külön képen.

Lóhere - (külön kép) pontosabban a vörös lóhere. Ugyanis a lóherének (trifolium) is van jópár fajtaváltozata. A fehér lóhere pl. takarmánynövényként ismert, de a fehér lóherénél fordul elő nagy ritkán, hogy nem három, hanem négy levelű, ami a szerencse jelképe.
A trifolium pratense, azaz a vörös lóhere gyógynövényként is ismert, és a virágzatát, szirmait használják. A növény 1753-ban kapta nevét, ami latinul annyit tesz, a "legelőn talált".
Csökkenthetők vele a menopauza tünetei, ezért terhes és szoptató nők számára kerülendő a fogyasztása. Megfázásos, hörghurutos, köhögéses megbetegedésekre is alkalmazzák, gondolom a főzetét/teáját. Szokás szerint saláták díszítőjeként is használható.

Búzavirág
- (12-es kép) (érdekes, hogy az angol elnevezés cornflower, azaz kukoricavirág, amit onnan kapott a növény, hogy a kukorica közt nőtt. Az angolok hívják még bachelor's button-nak, azaz agglegény gombjának is.) Persze ennek is több fajtája van, és a használt forrásaim nem hozzák a latin neveket. viszont simán cornflower néven a Centaurea cyanus-t hozza egy másik angol szöveg, valamint a wiki, ami magyarul a kék búzavirág. Észtország jelképe.
Természetes ételszínezékként ismert, és inkább díszítésre használják, de teába is keverik. Leghíresebb a Twinnings keverékeiben. Főzete kötőhártya-gyulladásra ajánlott, és nyugtatója a fáradt szemnek.

Hölgyestike
(Hesperis matronalis) - (8-as kép) Gyakran összetévesztik a lángvirággal (Phlox) De míg a hölgyestikének leggyakrabban négy szirma van, addig a lángvirágnak öt. A virágzási időszak májustól augusztusig tart.  A növény és virága ehető (mi másért lenne itt :) )viszont eléggé keserű, viszont fehértől a liláig játszó virágai feldobhatják a salátát.

Pitypang
- (2-es kép) gyermekkorom egyik kedvenc virága, hívják gyermekláncfűnek is. Sárga virágából nyakláncot, koszorút fontunk, fehér gömbjét lelkesen fújtuk szanaszét a levegőbe, és prüszköltünk, ha az orrunkba is jutott. Kesernyés tejét fintorogva nyalogattuk le a kezünkről, ahova ráragadt. Egészen addig nem sejtettem eme oly hétköznapi "gaz" ehetőségét, míg nem kezdett el a téma foglalkoztatni. Azóta láthattam, hogy mézhez hasonlatos szirup készülhet belőle, az április havi la cucina italianaban több pitypangleveles recept van, és ma már azt is tudom, hogy a rukola őse. éppen kinyílt virágát kell leszedni, az "érett" virágok keserűvé válnak, míg a fiatalok édesek. Salátába, tésztához, rizshez ajánlják, amire mintegy "konfettiként" szórjuk rá tálalás előtt a szirmokat.
A leveleknek sok az A (992mcg) és C (52mg) vitamin, valamint a vas (3,2mg). Vas és kalcium (316mg) tartalma magasabb, mint a spenóté. (a megadott számok 100 grammonként értendőek) 70 gramm pitypanglevél fedezi a napi A vitamin szükségletet. A la cucina italianaban készült belőle saláta, püré/főzelék, mandulával és ricottával kombinálva tortácska, keverték gnocci-ba, és adták hal mellé főzve. Pozitívan hat az emésztőrendszerre, a májra és a vesére, de ízületi problémákra is használták. Gyökereit korábban gyors szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták. Levelének bizonyos hatóanyaga és virágpora allergiás reakciót válthat ki, ezért óvatosan fogyasszuk elsőre.
Pitypang receptek angolul
Sütis néne pitypang szirupja

Sásliliom
- (6-os kép) bár nevében ott a liliom, nem a liliomvirágúak, hanem a spárgavirágúak rendjébe tartozik.
Nem csak dísznövény. Kínában évszázadok óta fogyasztják, én csak nem is olyan rég szembesültem vele, hogy egyáltalán létezik. Virága a tökvirághoz hasonlóan tölthető, ízét a cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez szokták hasonlítani. Szirmait salátába, desszertnek ajánlják, hajtásai spárga helyett használhatóak, bimbóját pedig sültek mellé, kevés olajon párolva különleges köretként tálalhatjuk. A kínaiak levest is készítenek belőle. Távolítsuk el a keserű fehér részét a virágnak. A Hemerocallis nemzetségnek, amely mintegy 15 fajt számlál, valamennyi tagja ehető, viszont az egyéb lilomfélék nem.
Receptek:
Rossa Mela sásliliom receptje
Bővebben a sásliliomról+receptek angolul
Angol sásliliom receptek (pdf)

Kapor
- (14-es kép) azt hiszem, ezt a fűszernövényt nem kell nagyon bemutatni. Korábban nem szerettem, mostanában viszont néha rámjön, főleg salátaöntetekbe, vagy túrókrémbe (nem mondom h körözött, mert ilyenkor nem keverek bele paprikát) szoktam használni, sajnos, csak a szárítottat. Virága leveleihez hasonló ízű, de erőteljesebb. Levesekbe, halátelekbe, ahogy már említettem öntetekbe, pácokba kiváló. Kovászos uborkába elmaradhatatlan.
Teája vízhajtóként, illeve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás esetén jó hatású.

Bodza
- (1-es kép) szintén ismert és kedvelt ehető virág, amióta az eszemet tudom, használjuk, elsősorban szörpként, de palacsintatésztába mártva és kisütve is finom lehet. A feketebodzát és a gyalogbodzát fogyasztjuk. Bort és lekvárt is készítenek belőle, bár gondolom ezt a bogyókból. Már elkezdett virágzani, azt remélem, idén ki tudom próbálni nem csak szörpként. A májusi la cucina italana hoz egy receptet, amiben rántott bodza, bodzaszorbet és bodzás süti szerepel, amint hozzájutok, el fogom készíteni.
Sajnos otthon egyre kevesebb az olyan lelőhely, ami nem forgalmas út mellett van, és ahol nem tetves a növény (legalábbis mifelénk). Itt fenn a dombokon háborítatlan, tetűmentes bokrokat láttam, legnagyobb örömömre.
egyéb részei mérgezőek, a bogyókat pedig lehetőleg ne fogyasszuk főzetlenül, mert szintén tartalmaz mérgező anyagokat, amelyek a főzés során semlegesítődnek.
A wikipedia szerint Magyarországon brandy is készül belőle (50 kiló bogyó kell 1 literhez), erről tud valaki valamit? Gondolom nem egy olcsó dolog :)
Ugyanígy készül belőle pálinka is, nem csak a bogyóból, hanem a virágából is. Ha érdeklődünk utána, itt kapható.
Recept: Bodzaszorbet
Bodzavirág bor
bodzavirág szirup
bodzavirág receptek az epicuriouson
bodza.lap.hu

Százszoszép
- (külön kép) Bellis perennis. Enyhén keserű íze van. Inkább a kinézete, semmint íze miatt használják, hiszen nagyon gusztusos, szép virág, salátánk éke lehet.

Édeskömény
- (7-es kép) Gumóját talán nem kell bemutatnom, ismert és használt zöldség. Három alfaja emelhető ki, a közönséges, a római és az olasz édeskömény. Nem csak a termésben van illóolaj, hanem kisebb arányban ugyan, de a növény többi részében, ezért virágában is. Ánizsaldehid tartalma miatt illata az ánizséhoz hasonló. Sárga virágát desszertekhez, hideg levesekhez, halhoz ajánlják, vagy díszítő elemként húsos ételekhez. Természetesen salátákhoz is nagyszerű.

Muskátli
- (13-as kép) csak a Pelargonium spp. Nem minden muskátlifajta ehető. Annyit biztosan tudok, hogy a citromillatú muskátli (vagy valami hasonló a neve :) ) virága ehető. Ezt is inkább díszítéshez jobb, mint valódi fogyasztásra, pl salátákban. Esetleg kipróbálhatjuk moussekban.

Fukszia
- (9-es kép) legalább száz fajtája létezik, és mivel nem találtam erre vonatkozó információt, valószínűleg valamennyi fogyasztható, habár ezt is inkább díszítő elemnek ajánlják. Bogyói szintén ehetők. Egyesek szerint olyan íze van (a bogyóknak), mintha egy finom szőlőt feketeborssal ízesítettek volna. Bizarrul hangzik, de egy próbát megérne.

Kerti sóska
- (nincs kép) levelét gondolom nem kell bemutatni, bevallom, én nem szeretem, mivel kesernyés. Virága állítólag citromos ízű, így ahhoz hasonlóan használhatjuk: pizzán (citrom pizzán???), salátaöntetbe, szószokba, uborkasalátához.

Hibiszkusz
- (3-as kép) azt hiszem, ez a növény sem ismeretlen előttünk, mint gyógynövény. Természetesen ennek sem egyetlen fajtája van (nem tudom, hogy tisztán látni, vagy összezavarodni kezdek ezekkel a fajta, osztály, nemzettség és egyéb rendszertani dolgokkal). A Kenafként is nevezett fajta pl a papírgyártásban használt, míg a roselle Hibiscus sabdariffa zöldségként használt teákba és lekvárokba. Gyanítom, erre gondolnak a források, mikor hibiszkuszt, mint ehető növényt emlegetnek. Virágát szárítva használják. Elsősorban teákba és italokba. A mexikói konyha egyik kedvelt fűszere.
Recept: hibiszkusz szorbet koktél

Mályvarózsa
- (10-es kép) Gyenge, szinte ízetlen, viszont a színes virágok nagyszerűen feldobhatnak egy-egy unalmasabbnak tűnő ételt, vagy egy salátát.

Lonc
- (11-es kép) közel 180 fajtája létezik. Több faja nektárjának mézes íze van, ami eltávolítva a virágot, óvatosan kiszívható a közepéből. Szirmainak nincs erős íze, de díszítéshez jó lehet. A legtöbb fajta bogyói mérgezőek, ne együk meg, viszont néhány, különösen a Lonicera caerulea termése ehető.

Jácint
- (4-es kép) Csak a kék virágú vad jácint, a Brodiaea douglasii gumója ehető. Ezt viszont a krumplihoz hasonlóan használhatjuk, és ehetjük nyersen vagy főzve, édes íze van. A közönséges jácint mérgező és tilos megenni!

Jázmin
- (5-ös kép) Talán ez sem ismeretlen az olvasóközönség előtt. Rendkívül illatos a virága. Elsősorban teából ismerhetjük, de használják rizshez is. A la cucina italiana májusi számában egy a kép alapján igencsak ínycsiklandozó recept: alma jázminkrémmel található. Csak honnan szedek jázmint? :)
Jázminvirágos receptet találni pedig nem egyszerű, mivel a keleti konyha egyik kedvelt rizsféléje a jázmin rizs.
Recept: Jázmin tea szorbet
gyömbéres jázminteában buggyantott rebarbara

Háromszínű árvácska
(viola tricolor) - (külön kép) Elsősorban teához, forrázathoz használják, aminek értisztító, enyhe vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és nyálkaoldó hatása van. Külsőleg ekcéma kezelésére használják. Salátához, torták, sütik díszítéséhez, vagy lágy sajtok felszolgálásához használhatjuk. Italokhoz, levesekhez, desszertekhez és salátákhoz is adható. A la cucina italianaban egy ilyen receptet is találhatunk, sült bárányt készítenek vele, borsóval, bébirépával.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Heiling Éva üzente 14 éve

Megint tanultam valami újat. Néhány virágot már évek óta használok. A rózséból eszenciát készítek és teát ami gyulladás csökkentő hatású. Sütemények díszítésére tojás fehérjével és kristálycukorral kandírozom a róza felyet vagy szirmokat, árvácska és ibolya felyet. A tökfélék virágát sajtkrémmel töltöm. Én szívesn fogyasztok ilyen ételt italt, de az ismerőseim csak megrökönyödve halgatják, jobb esetben megkóstolják, és azt hiszem kellemesn csalódna. íde az minden esetre fontos, hogy mikor szedjük le a virágot és, hogy vegyszer és ólom mentes legyen. Ajánlom mindenkinek.

Válasz

Simonné Sass Mária üzente 14 éve

sok érdekes dolgot megtudtam az ehető virágokról.

Május 1-2.-án Szilasligeten tartják a II.Virágfesztivált bővebben assa.hu alatt
ajánlom még a XV. EHETŐ VIRÁGOK FESZTIVÁLJÁT, melyet Kecelen tartanak ez év május 29-30.-án . bővebb infó utazzitthon.hu alatt

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu